Cum alegem un domeniu?

O noua zi, o noua provocare!

Pana sa ajungi sa ai venituri cu un site e nevoie sa faci o serie de alegeri care vor influenta cu siguranta rezultatul final. Faptul ca e nevoie sa faci alegeri dovedeste clar ca obtinerea de venituri pasive nu e atat de simpla precum pare.

Astfel, dupa ce am discutat putin despre alegerea nisei si a formatului e timpul sa discutam si despre alegerea numelui de domeniu.

Majoritatea celor care vor sa faca un site aleg asa zisele EMD (exact match domain), adica domenii care corespund direct cu numele produsului, firmei sau cuvantului cheie principal. Cum siteul asta e despre venituri pasive am ales domeniul venituripasive.com (.ro era luat deja).

EMD-urile au fost preferatele tuturor pentru o foarte buna perioada de timp deoarece s-a dovedit oarecum ca utilizarea unui EMD e un factor important in pozitionarea siteului in rezultatele Google, insa de vreo 2-3 ani de zile, dupa ultimele updateuri s-a dovedit ca numele de domeniu n-a mai contat atat de mult pentru Google, totusi nu doar Google conteaza ci si utilizatorul asa ca un domeniu care spune despre ce-i vorba pe siteul respectiv e de preferat unuia care insiruie aleatoriu litere si cifre.

De altfel, odata cu patrunderea pe piata a nTLD-urilor plaja de posibilitati s-a largit si in cazul in care te decizi sa faci un proiect in engleza sau alte limbi straine ai mult mai multe posibilitati de a alege domeniul corect decat ai cu extensile romanesti. O intrebare fireasca si pe care multi o pun e daca e de preferat .ro in detrimentul .com sau .xyz in detrimentul celor doua alternative.

Personal incerc sa merg pe .ro atunci cand e disponibil si aleg .com, .net sau .org atunci cand nu gasesc ceea ce caut disponibil pe .ro. Rareori consider noile TLD-uri si o fac doar daca extensia are relevanta clara cu cuvintele cheie. Cu alte cuvinte, daca judetulsibiu.ro e luat si variantele .com, .net sau .org sunt luate as preferea mai degraba sa merg pe judetulsibiu.site sau judetulsibiu.online decat judetulsibiu.rocks sau judetulsibiu.ninja.

Pentru domenii .ro folosesc eDomenii.ro, chiar daca practicile lor de negot nu sunt tocmai placute. Pentru .com, .net si .org recomand cu incredere Namesilo pentru ca ofera protectie whois gratis, lucru pentru care altii incaseaza si $15/an (daca folositi cuponul hostingdollars o sa primiti $1 reducere), iar pentru nTLD-uri recomand Namecheap, desi au un panou de control jalnic, pentru simplul fapt ca foarte multe nTLD-uri sunt ieftine la ei.

Am sa inchei cu o alta recomandare ce o sa va fie extrem de utila atunci cand cautati domeniul potrivit. Folositi cu incredere expireddomains.net, un serviciu de indexare de domenii expirate ce ofera o sumedenie de filtre de cautare si va poate ajuta sa gasiti un nume de domeniu bun. Cam 75% din domenile pe care le detin au fost gasite in modul asta.

Com Key Showing Domain Name Or Website

Com Key Showing Domain Name Or Website

Leave a Reply