Psihologia linkurilor

In urma cu ceva vreme Ionut m-a intrebat de ce am ales sa trec linkurile externe de pe Podul Minciunilor prin URL shortener pentru ca e o practica invechita si inutila. I-am raspuns ca vreau sa am o statistica mai clara a actiunilor pe linkuri externe si ca nu voiam un plugin care sa faca treaba asta pentru ca ingreuneaza inutil siteul, iar Piwik nu-mi confera nivelul de informatii de care am nevoie.

Ionut, saritor ca de obicei, mi-a dat un link cu o varianta prin care puteam sa extind trackingul linkurilor externe prin Piwik si sa renunt la URL shortener, solutie pe care n-am implementat-o niciodata dintr-un simplu motiv: La vremea aia incepusem un experiment, ale carui concluzii le trag azi, in acest articol.

Experimentul meu avea ca scop sa determine daca un link ascuns e mai atractiv decat unul ‘la liber’.

Cum vine asta? Ei bine, eu cand vad un link intr-un articol fac hoover cu mouse-ul peste el si ma uit la bara de status ca sa vad din URL-ul intreg catre ce site duce si mai ales ce titlu apare in link. Asta ma ajuta sa decid daca merita sa dau click pe linkul respectiv sau nu si in felul asta ajung sa renunt la a urma o serie de linkuri.

Ori prin experimentul pe care l-am facut am vrut sa aflu daca linkurile ascunse sunt mai atractive asa ca timp de sase luni am trecut fiecare link extern de pe Podul Minciunilor prin URL shortener, iar rezultatul a fost pe masura asteptarilor.

Vizitatorii dau mai degraba click pe un link despre care nu stiu mare lucru pentru simplul fapt ca titlul dat linkului si incapacitatea de a determina unde duce el le starneste curiozitatea.

Am putea incadra micul meu experiment la categoria experimentelor sociale, insa am mult prea putine date si pot face publice mult prea putine date ca sa pot sa-i dau greutatea unui studiu in domeniu, in adevaratul sens al cuvantului.

Leave a Reply