Când roata se întoarce

Ăia de la Paypal au încercat mereu să fie mai catolici decât Papa (cam la fel cum fac și ăia de la Profitshare).

Cine a avut cont de Paypal încă de la începutul anilor 2000 știe că la vremea respectivă puteai să te trezești cu contul de Paypal blocat fără să existe vreun motiv concret ci doar în baza faptului c-ai intrat de pe alt IP sau altă chestie banală.

Despre faptul că doar anumiți privilegiați își puteau face cont de Paypal la început nici nu mai vorbesc.

E drept că ăia de la Paypal veneau mereu cu o explicație pentru politica agresivă față de clienți și companii și spuneau că vor să prevină fraudele.

Nu puteau să recunoască faptul că sunt incompetenți. Era prea mult, așa că oricare dintre clienții lor era din start catalogat drept vreun țepar, chiar dacă își desfășura un business legitim.

Smecheria asta a ținut o perioadă bună de timp pentru că lumea nu avea deloc alternative.

Apoi a apărut concurența. Timidă, firavă, făcând adeseori aceleași greșeli. Și totuși, Paypal a fost nevoit să dreagă busuiocul și să devină mai flexibil, să revizuiască grila de comisioane și să se bage pe marketing agresiv.

Probabil că cel mai trist moment pentru Paypal a fost atunci când s-au decuplat de eBay și n-au mai avut privilegiul de a reprezenta sistemul de plată exclusiv al celei mai mari platforme de licitații din lume.

Între timp a apărut și un concurent veritabil pentru Paypal și anume cryptomonedele, iar treaba asta a generat de curând o revizuire a sistemului de comisionare al Paypal care aparent a intrat în letargie și se pregătește de o marte lentă și dureroasă.

În prima jumătate a anului, volumul de tranzacții via Bitcoin a depășit volumul de tranzacții prin Paypal, acesta din urmă având o oarecare hegemonie în ultimul deceniu.

Iar asta a fost posibil nu doar datorită descentralizării și eliminării factorului uman din ecuație ci și datorită faptului că toți cei care au fost tracasați de Paypal și polica lor stupidă de-a lungul anilor, și au supraviețuit, s-au apucat să boicoteze într-un fel plățile prin Paypal:

Un serviciu oarecare cu o valoare de 10 € costă la fel dacă e plătit prin Bitcoin sau alte cryptomonede și 20 € plus comisoanele de tranzacționare dacă e plătit prin Paypal.

Serviciul în cauză era la reducere de 50%, iar pentru cei care voiau să plătească prin Paypal era vorba de prețul întreg plus comisioanele de tranzacționare.

Vi se pare ceva greșit aici? Mie nu. Paypal a abuzat ani la rândul de poziția dominantă și merită un astfel de tratament din partea partenerilor.

Revenind la Profitshare, pentru că l-am amintit în primul paragraf. Metoda pe care a aplicat-o Paypal o aplică și Profitshare în linii mari atât timp cât cere în avans o serie de documente și impune o serie de condiții mai absurde decât normativele în vigoare.

99% din firmele de afiliere de pe afară te lasă să-ți faci cont, să promovezi și să aduci comisioane și te întreabă de acte doar atunci când vrei să scoți banii.

Sunt firme conduse de oameni deștepți pentru că dacă n-ai acte sau nu îndeplinești condiții tu rămâi cu munca, iar ei cu banii.

Evident treaba asta o să mai țină o perioadă de timp, până când o să apară un concurent veritabil pentru Profitshare. Am stabilit deja că 2performant nu e un concurent veritabil nu?

One Response

  1. Marius October 27, 2018

Leave a Reply