Business-ul din spatele stock-ului media

Fiecare dintre noi are nevoie de fisiere media pentru a ilustra intr-un fel sau altul articolele scrise si pentru a popula intr-un mod placut siteurile construite. Asa ca solutia vine fie de pe siteurile de fisiere media fie de pe siteuri pirat, cu un oarecare nivel de risc desigur.

N-am sa vorbesc despre siteurile pirat pentru ca astea nu sunt practici cu care simpatizez asa ca am sa ma opresc asupra siteurilor care compileaza colectii si ofera fisiere media.

Dupa cum bine stiti (pentru ca e plin de bloggeri care fac liste) exista o sumedenie de siteuri care ofera fisiere media gratis si chiar si siteurile cu plata ofera din cand in cand fisiere premium, gratis ca pe un fel de momeala.

Am sa sar peste siteurile ce ofera fisiere sub licenta Creative Commons care oricum sunt monetizate prin afilierea cu siteuri premium si am sa ma rezum la cele platite, sau mai bine zis la relatia dintre ele.

Sunt doua aspecte pe care vreau sa le iau in calcul.

Reclama in favoarea concurentei pentru castigurile din afiliere.

In urma cu doi ani, de BlackFriday am profitat de o “oferta” de la GraphicStock si am luat un abonament anual pentru $49. Abonamentul era teoretic nelimitat, insa daca descarcai mai mult de 500 de fisiere media intr-o singura zi ti se suspenda contul si trebuia sa dai explicatii. Totusi portofoliul destul de vast si capacitatea de a descarca cel putin cateva sute de fisiere zilnic erau destul de juste raportate la pret.

Pentru ca mi-am descarcat destule fisiere care ma interesau n-am mai reinnoit planul la tariful intreg de $99 si am preferat sa platesc in anul urmator $89 pe un abonament “lifetime” la StockUnlimited pe care i-am folosit ca sursa de fisiere media la cele mai multe dintre postarile pe care le-am facut pe siteurile pe care le gestionez. Intre timp au redus oferta de lifetime la 3 ani pentru ca probabil s-a viralizat si s-au gandit ca or sa piarda bani, dar asta desigur e alta discutie.

Din cand in cand mai primesc cate un email (precum cel de mai jos) de la StockUnlimited prin care mi se recomanda fie GraphicStock fie TheHungryJPEG:

Pentru ca am afiliere activa de la TheHungryJPEG prin ShareASale primesc si eu notificarile cu ultimele promotii lansate de ei, deci pot sa-mi dau seama destul de usor de faptul ca notificarile astea sunt rezultatul unei afilieri.

Desigur nu e nimic rau in treaba asta, in afara de faptul ca in cazul GraphicStock portofoliul de fisiere media e net superior celui de la StockUnlimited si astfel nu prea pot sa inteleg ce logica urmeaza cei de la StockUnlimited cand fac reclama concurentei cu riscul de a pierde clienti existenti sau potentiali in favoarea concurentei.

Stiu, unele dintre ele sunt de fapt branduri diferite ale aceluiasi grup de firme, insa in exemplul dat de mine nu este cazul.

Revanzarea fisierelor la pret mai mare

De ceva vreme cochetez cu DepositPhotos, mi-as lua un abonament lunar de la ei pentru simplul fapt ca au imagini foarte bune si suficiente pentru o nisa anume. Desigur am si eu poze pe care le-am facut pentru aceeasi nisa, dar nu le putem compara in ceea ce priveste calitatea fiindca eu am pozele needitate in timp ce alea care se vand la DepositPhotos sunt editate gata. Asa ca pe langa faptul ca n-am rabdare sa le editez pe cele existente mai apare o problema si anume aceea ca n-am poze din anumite locatii, iar acestea se gasesc pe DepositPhotos.

Cum sunt destul de picky cand vine vorba de cheltuit banii m-am decis sa studiez ceva mai bine piata si sa caut imagini si pe la concurenta ca sa vad cine are oferta mai buna, mai diversificata si desigur mai cost effective.

Asa am ajuns pe 123rf unde am gasit aceeasi poza de pe DepositPhotos la un pret mai mare, mult mai mare:

Si zau ca nu prea inteleg abordarea asta din moment ce cu TinEye oricine poate sa afle daca mai exista imaginea respectiva pe altundeva si sa aleaga varianta cea mai ieftina cum facem de altfel cu totii.

Evident, pentru ca 123rf face parte din acelasi grup ca si StockUnlimited (StockUnlimited fiind probabil marca low-cost), mi-au si ei trimis oferta de la TheHungryJPEG:

Astea fiind zise, mi se pare destul de gresit sa faci reclama concurentei de dragul unor comisioane de afiliat sau sa revinzi portofoliul altora la niste tarife infinit mai mari.

Leave a Reply