Sa rezolvam problema linkurilor moarte

Una dintre cele mai mari probleme in afiliere e cea a linkurilor moarte ce survin atunci cand un advertiser ramane fara bani in cont sau decide sa paraseasca platforma de afiliere din diverse motive. In acelasi timp problema asta poate sa survina si atunci cand ia sfarsit o promotie cu landing page special.

Am vazut de multe ori postari pe tema asta si din acest motiv m-am decis sa scriu un mic tutorial in care sa explic in ce mod se poate rezolva problema respectiva.

Astfel, pentru a evita pe cat posibil munca suplimentara sau pierderile cauzate de linkurile moarte avem nevoie de o singura chestie: un script de scurtat URL-uri.

Pare simplu la prima vedere si din proprie experienta va pot confirma ca e destul de simplu de implementat si gestionat ulterior. Dar sa incepem cu inceputul nu?

Exista ceva ambiguitate in ceea ce priveste scurtarea linkurilor folosind un sistem propriu sau o platforma exterioara, insa nicio platforma din toate cele cu care lucrez eu pana acum nu interzice in mod explicit utilizarea unui sistem de scurtat linkurile.

Desigur cand vorbim de URL shortener multi se gandesc la platforme gen bit.ly, insa eu vorbesc de ceva self-hosted pentru ca e mult mai usor de gestionat si mai sigur (daca il folositi pe al altcuiva e posibil sa va fie modificate linkurile fara sa va dati seama).

Un URL shortener poate sa fie instalat pe acelasi cont de hosting sau pe un cont diferit fiindca nu prea conteaza atat timp cat softwareul instalat pe server e compatibil. De asemenea poate sa fie instalat intr-un director separat, subdomeniu sau chiar pe un domeniu propriu. Eu recomand utilizarea unui cont de hosting separat si a unui domeniu propriu, cat mai scurt posibil pentru URL shortener.

Apoi in ceea ce priveste scriptul pentru un astfel de proiect exista mai multe variante:

  • Yourls pe care il gasiti si in Softaculous si pe care il puteti instala automat;
  • Polr pe care va trebui sa-l instalati manual si care presupune oaresce skilluri tehnice.

Desigur, exista si alte variante mai putin cunoscute, insa eu le recomand pe cele pe care le-am testat si care mi-au placut. Intr-un final am ramas la Polr pe care il puteti vedea in actiune pe zpoz.net.

NOTA: N-am apucat sa scriu (inca) un tutorial de instalare pentru Polr, dar l-am trecut pe lista si sper sa-l fac in curand.

Dupa ce ati instalat propriul URL shortener si v-ati asigurat ca e perfect functional puteti sa creati linkuri diferite si personalizate dupa exemplul dat in captura de ecran de mai jos:

Astfel linkul: https://un-link-foarte-lung-de-afiliat.com/si-cu-un-url-imens-catre-o-pagina-de-produs; devine https://zpoz.net/promotie. In acest mod toate linkurile pe care le punem pentru promotia respectiva sau pagina de produs vor utiliza linkul scurt ce face un 301 redirect catre cel lung. In felul asta, in situatia in care vreodata suntem nevoiti sa schimbam linkul de afiliat din diverse motive, tot ceea ce trebuie sa facem e sa mergem in panoul de control al scriptului de scurtat URL-uri, sa stergem asocierea respectiva si apoi sa creem o noua asociere cu alt link de afiliat pe acelasi link scurt.

Daca aveti nevoie de clarificari sau ajutor suplimentar aveti la dispozitie formularul de comentarii.

Leave a Reply