E 2performant complice la țepe?

Am intrat mai devreme în contul 2performant ca să văd ce mai e pe acolo și am observat că la ultimele magazine adăugate în platformă apare unul cel puțin dubios.

Primul lucru care mi-a atras atenția a fost utilizarea unui domeniu cu extensia .tk, o extensie gratis în primul an ce a fost utilizată de-a lungul timpului enorm de mult pentru spam și țepe. 

Extensia asta era atât de nocivă încât în urmă cu câțiva ani, Google a eliminat temporar toate site-urile care o utilizau (inclusiv cele legitime).

Treptat, extensia .tk, a fost înlocuită de diverse nTLD-uri care sunt la rândul lor aproape gratis în primul an, dar mai există câțiva spammeri și țepari care se folosesc de ea.

Al doilea trigger a fost comisionul suspect de mare oferit de un astfel de magazin, 20%. E drept că depinde foarte mult și de produsele comercializate, dar totuși, orice depășește 10% e adeseori suspect.

Așa că intrigat m-am decis să intru pe site ca să văd căt de legitim e până la urmă.

Pe site surpriză. Nicio pagină de prezentare, nicio pagină cu aspectele legale asociate cu GDPR-ul, nici măcar o cookie notice sau niște date de identificare a societății comerciale sau persoanei fizice din spatele magazinului respectiv. Deși cam toate sunt obligatoarii prin lege.

Nici măcar date de contact nu există în afară de un număr de telefon care conform Google aparține, sau a aparținut unui oarecare Jan, sau Hodorogea Giani, din Brăila ce deținea la un momentdat și domeniul manelevechi.net:

Suspiciunea mea legată de comision se confirmă atunci când văd că pe site toate produsele sunt reduse cu 50% ceea ce teoretic reduce drastic marginea de profit a comerciantului.

Mă rog, cel mai probabil nu sunt reduse ci ăsta e prețul lor real, dar sunt puse mai scump și cu o reducere așa mare ca să-i prostească pe proști.

Am uitat să zic că site-ul e pe un WooCommerce aruncat în grabă peste o temă de WordPress cu o pagină de blog care n-are nicio postare:

Intrigat de faptul că site-ul ăsta se laudă că vinde produse farmaceutice fără să afișeze licențe în acest sens și într-un mod care să confere anonimat total, m-am apucat să văd ce produse anume comercializează ca să-mi fac o idee de unde până unde atâta secretomanie.

Am luat la întâmplare produsul Varico Booster care la o căutare pe Google apare și pe eBay la prețul de $27 cu niște calificări de-a dreptul descurajante:

Am intuit faptul că cel mai probabil vorbim de niște produse discutabile care sunt produse pe la noi prin est și a căror calitate și eficacitate n-a fost demonstrată științific.

Și pentru că astfel de produse sunt de regulă vândute de firma producătoare doar pe platforme de afiliați, internaționale, m-am pus pe căutat și am găsit platforma de afiliere care vinde produsul ăsta:

Pe landing page-ul oficial apare aceeași reducere de preț ca și pe presupusul magazin din platforma 2performant, doar că de data asta reducerea e condiționată de timp:

Desigur, e o manevră de marketing și nimic mai mult. Prețul produsului o să rămână 149 RON indiferent de ziua și ora la care o să se plaseze comanda.

După cum se vede în penultima imagine, platforma de afiliere internațională oferă $16 comision pentru vânzarea produsului respectiv, în contextul în care produsul costă aproximativ $37.

Vorbim astfel de un comision de 45%, destul de mare, dar deloc atipic pentru astfel de produse.


Din analiza de mai sus tragem două concluzii:

  1. Un băiat care se crede ceva mai deștept a preluat o serie de produse de pe o platformă de afiliere internațională (rusească de fapt) și a făcut un magazin în grabă, cu costuri minime, pe care l-a înscris în 2performant ca un business legitim.
    Nu are stoc, nu livrează el. Cel mai probabil nu are nici măcar vreo autorizare ci e așa, un fel de bișnițar de la colțul blocului și astfel nu-și asumă niciun fel de responsabilitate.
  2. 2performant ori nu verifică magazinele pe care le acceptă în platformă, ori le verifică și le lasă să trăiască și ele, de dragul comisioanelor încasate devenind astfel complice la eventualele țepe trase de astfel de magazine.

Desigur, nu vreau să sugerez că produsul vândut nu e legitim ci că atât timp cât magazinul în cauză face o intermediere anonimă și nu respectă un minim de criterii legale în ceea ce privește comerțul electronic, există riscul a clientul final, care cumpără produsul respectiv printr-un link de afiliat 2performant să primească acasă o cărămidă în loc de produs, sau să nu primească nimic.

Iar în cazul ăsta, cel care ajunge primul în fața miliției și ulterior a procurorilor ca să dea explicații nu e anonimul din spatele magazinului care a tras țeapă ci fix afiliatul 2performant de pe site-ul căruia s-a dat click pe bannerul de produs.

No Responses

Leave a Reply