Despre intermediari si tepe

In scurta mea experienta in online am avut de-a face cu fel de fel de retele de publicitate sau afiliere si am reusit sa le disting relativ usor pe cere care nu prezinta suficienta incredere.

Si am sa va dau o serie de exemple ca sa intelegeti despre ce-i vorba:

  • Prima teapa mi-am luat-o cu BlackLabel Ads, o retea de publicitate pe care am inceput s-o folosesc pe adult si care era o ramura a AdBrite . Incepusem sa citesc pe forumuri despre faptul ca cei de la AdBrite intarzie platile, dar pentru ca nu atinsesem limita minima pentru a scoate banii m-am incapatanat sa-i folosesc. Si i-am folosit pana in ziua in care au anuntat sec faptul ca se inchid. In acel moment aveam la ei vreo $98 si evident ca nu i-au mai platit niciodata.
  • A doua experienta negativa a fost cu Yllix, o retea de publicitate aparuta din neant in urma cu vreo 4 ani si care ajunsese sa plateasca extraordinar de bine in comparatie cu cele pe care le foloseam anterior. Bucuros de noile CPC-uri si CPM-uri obtinute cu Yllix am inceput sa inlocuiesc foarte multe zone de anunturi cu publicitate de la ei pentru ca ulterior sa constat ca pe un trafic in crestere veniturile scad, iar Yllix a inceput sa faca iframe la anunturi de pe Plugrush si sa le serveasca precum anunturi proprii.

Experientele avute anterior m-au convins ca trebuie sa verific mereu inainte sa girez cu traficul pe care-l am si va recomand sa verificati si voi orice retea de publicitate sau afiliere inainte sa luati de buna oferta lor si am sa va mai dau doua exemple elocvente in acest sens:

In urma cu vreo doi ani mi-a venit un spam pe o adresa generica folosita in whois-ul unor domenii de la o oarecare agentie de publicitate romaneasca denumita Tube Advertising. Evident ca primul lucru pe care l-am remarcat a fost faptul ca primul contact s-a facut prin spam si pentru ca aveam deja experienta cu Yllix am intrat mai degraba de curios la ei pe site unde am gasit un design rudimentar plin de greseli gramaticale. I-am raspuns la email domnisoarei si i-am spus ca inainte sa faca spam ar trebui sa-si puna la punct siteul, raspunsul flegmatic pe care l-am primit a fost ceva de genul “ce treaba au greselile gramaticale cu spamul pe care ti l-am dat”. Cum zilele trecute am dat peste un site care folosea publicitate de la ei m-am decis sa vad daca au mai evoluat de atunci si intr-adevar si-au facut siteul mai misto, dar publicitatea pe care o vand ei nu e proprie ci prin intermediere de la Onclickads. La fel ca si in cazul Yllix oricare dintre noi poate sa ia publicitate direct de la furnizor fara sa mai treaca prin intermedierea altora care cred ca pot sa fraiereasca chiar pe oricine.

A doua chestie apropo de posibile tepe cu retelele de publicitate si afiliere am vazut-o tot zilele trecute cand cineva a dat pe grupul de Facebook share la o postare in care-si facea reclama o retea de marketing afiliat ce aparent era prezenta in mai multe tari. Am intrat de curios si pentru ca siteul era in poloneza am ales engleza ca sa ma lamuresc putin. Numai ca versiunea in engleza era tradusa doar partial si restul era in maghiara. Ori munca facuta pe jumatate a fost primul semn ca reteaua nu e de incredere asa ca am dat un whois pe domeniu care desi avea ceva vechime era inregistrat pe numele celui care aparea ca CEO si nu pe numele societatii cum de altfel ar trebui.

Asa ca inainte sa va pierdeti timpul inscriindu-va pe retele ce apar ca ciupercile dupa ploaie sau sa adaugati bannere de la ei pe siteurile voastre e recomandabil sa cautati pe Google cateceva informatii privind reteaua respectiva si mai ales sa le analizati putin siteul. E mult mai avantajos pentru voi sa pierdeti timpul facand putina analiza decat sa picati in capcana lor.

Cat despre retelele de publicitate, eu unul nu le recomand nici pe cele care vand publicitate direct fara intermediere pentru ca de obicei astfel de retele castiga minim 85% din bugetul alocat de catre advertiser si scot ochii publisherului cu 25% in cel mai fericit caz. Iar asta se intampla in situatii de brokeraj direct si de oferte CPA pentru ca in cazul anunturilor de umplutura (filler ads) procentajul oferit publisherilor e mult mai mic.

One Response

  1. Gabi Miron November 30, 2016

Leave a Reply