Cand ti se rupe de clienti si afiliati

Urmez de la George un link (de afiliat) catre o carte recomandata pe Libris si ajung pe un landing page diferit (foto la finalul paragrafului) fata de pagina de produs, lucru destul de comun atunci cand vine vorba de vreo promotie. Numai ca abordarea asta e gresita si am sa explic mai jos de ce.

Screen-Shot-2017-08-18-at-08.25.05.png

De fiecare data cand un magazin online baga o promotie la ceva, orice, are obiceiul sa faca hijack la orice solicitare catre serverul web si sa o duca direct pe landing page-ul promotiei ceea ce partial e gresit.

De ce spun partial? Ei bine mi se pare normal ca un magazin online sa vrea sa-si promoveze produsele la reducere si astfel sa incerce sa ofere o expunere cat mai mare promotiei respective, insa atunci cand faci hijack pe orice link care duce direct catre o pagina de produs sau categorie ar trebui sa oferi posibilitatea clientului sa ignore promotia si sa ajunga la produsul respectiv fara prea multa bataie de cap. Ori treaba asta se poate face extrem de simplu, punand pagina promotiei intr-un overlay cu o bara de text deasupra pe care sa scrie ceva de genul “Nu ma intereseaza nimic la reducere, vreau sa merg la produsul care ma intereseaza”.

Altfel clientul care vine din link de afiliat, mascat de sistemul de la Profitshare habar n-are care e linkul produsului pe care-l cauta si e obligat sa caute manual pe site produsul respectiv ceea ce presupune pasi inutili si bataie de cap ce nu e deloc necesara. Cand un client intra pe un link direct pe pagina unui produs atunci el ar trebui sa parcurga drumul cel mai scurt de la link la cosul de cumparaturi fara sa i se distraga atentia prea mult cu alte tampenii.

Asta e prima problema, a doua e ca siteul celor de la Libris a facut hijack si m-au trimis pe pagina unei promotii care a expirat deja de vreo 12 ore (dupa cum se poate vedea in captura de ecran). Sunt tare curios ce explicatie ar putea sa ofere cei de la Libris pentru prezenta pe site a unei promotii deja expirate cu tot cu hijack-ul aferent. As putea face pariu ca vor spune ca la ora 22 nu se mai afla nimeni la birou sa dea jos pagina de promotie si astfel au o scuza, numai ca nu e deloc asa. Daca faci o promotie care expira in afara programului de lucru fie platesti pe cineva s-o elimine de pe site, fie automatizezi sistemul in asa fel incat sa se elimine automat in momentul in care promotia a expirat.

As putea face pariu ca astia de la Libris sunt dispusi sa anuleze atat comenzile cat si comisioanele inregistrate in cele 12 ore care au trecut pana acum doar fiindca ele s-au executat in afara orarului de promotie provocand astfel nemultumire in randul clientilor si desigur pierderi pentru afiliati.

Ori dupa cum spuneam si cu alta ocazie problema asta survine datorita faptului ca in timp ce platformele de afiliere impun fiecarui afiliat sa respecte un ghid de bune practici, reciproca nu e valabila si pentru magazinele online.

2 Comments

  1. Georgeisme August 18, 2017
    • Malin August 18, 2017

Leave a Reply