ANAF, roTLD si afilierea

A aparut azi o stire in care se spune faptul ca s-a incheiat un fel de protocol intre ANAF si roTLD prin care roTLD se compromite sa puna la dispozitia ANAF datele de identificare are unui titular de domeniu .ro in cazul in care ANAF are suspiciuni in ceea ce priveste activitatea pe care o desfasoara proprietarul domeniului respectiv.

Masura asta e pe cat de controversata pe atat de necesara si am sa va explic de ce anume.

Inainte de toate cred ca e demn de mentionat faptul ca datele din whois sunt de obicei publice si doar Romania si cateva tari cu oarecare nivel de paranoia in ceea ce priveste intimitatea au facut astfel de date secrete. In SUA de exemplu, pentru extensia .us nici macar nu exista posibilitatea de a achizitiona whois privat.

Astfel intr-un context normal, datele de whois ar putea sa fie oricum publice si la discretia ANAF, iar acestea pot la fel de bine sa fie si false pentru ca cei care se ocupa cu ilegalitati nu-si pun la liber datele personale. Nu sunt chiar atat de batuti in cap.

In cazul whois-ului privat, disponibil pentru mai toate extensiile internationale, “responsabilitatea” se transfera de la organismul registrator catre registrari, adica acele firme care furnizeaza domenii spre inregistrare si acorda in acelasi timp whois privat. Firmele astea au ce-i drept obligatia legala de a oferi datele respective unor organe de control DOAR daca exista un mandat emis de un judecator cu competente si jurisdictie.

Ori in contextul dat pentru ca anumite prevederi legale ce tin de protectia datelor personale sunt invocate in context, atat cei de la ANAF cat si cei de la roTLD au obligatia sa respecte legislatia in vigoare, ceea ce de obicei presupune ca n-au dreptul sa foloseasca public datele respective si nici ca pot sa le foloseasca in instanta atat timp cat au fost obtinute fara un ordin judecatoresc.

Fara indoiala rolul lor devine pur informativ si din nou asta nu schimba cu nimic datele problemei din moment ce e vorba de informatii care oricum trebuiau sa fie publice. Nu e nicio violare a intimitatii pentru ca datele astea sunt “ascunse” acum (in urma cu vreo 10 ani erau publice) doar datorita unei decizii interne a roTLD si nu in baza vreunei legi anume.

Acum c-am lamurit cam pana unde poate sa mearga “colaborarea” asta dintre ANAF si roTLD care oricum se putea face chiar si pe ascuns fara prea mari repercusiuni, e musai sa mentionam si ce scop are. Nu?

Cei de la ANAF si-au asumat public motivele pentru care au incheiat un astfel de pact cu roTLD si au spus ca vor sa combata evaziunea fiscala online. Astfel e lesne de inteles ca vor sa relationeze anumite magazine online, sau siteuri facute exclusiv pentru afiliere cu persoanele din spate lor.

In ceea ce priveste magazinele online povestea e destul de stufoasa si n-am sa o explic aici. O sa mentionez totusi faptul ca se face enorm de multa evaziune fiscala pe online si se vand o gramada de produse contrafacute, sau produse originale obtinute fara sa fie fiscalizate. In cazul magazinelor pagubele sunt cele mai mare si ele or sa reprezinte adevarata tinta a campaniei respective. In Spania, fiscul si-a creat un departament special in urma cu doi ani care se ocupa exclusiv cu astfel de probleme fiindca se importa la modul ilegal o gramada de produse folosind diverse canale de distributie si se vand fara plata taxelor aferente pentru importuri si fiscalizare. Anul asta de exemplu s-au cerut informatii inclusiv de la Paypal in ceea ce priveste anumite tranzactii si Paypal le-a onorat atat timp cat din punct de vedere contractual clientul a fost instiintat si si-a dat acordul.

Pe la noi problema asta n-o prea sesizeaza nimeni, sau poate ca o ignora cu desavarsire si atunci atentia in acest caz s-a directionat direct ca afiliere si s-a presupus ca ANAF vede afilierea ca o poarta spre evaziunea fiscala in masa.

Nu pot nici sa confirm si nici sa infirm treburile astea pentru ca habar n-am cat si cum declara afiliatii si platesc impozite, insa stiu sigur ca sunt multi cei care se lauda public cu sume colosale de la mii pana la zeci de mii de euro lunar castigati din afiliere si care niciodata nu s-au declarat revoltati de cat de mari sunt impozitele din Romania. Ori asta-i un prim semn fiindca cine castiga bani multi, muncind – pentru ca afilierea presupune munca adevarata, e cat se poate de constient si revoltat atunci cand statul ii baga mana adanc in buzunar. Daca treaba asta ma face pe mine suspicios, dapai pe cei de la ANAF.

Apoi mai e si problema abuzului pentru ca sunt destui cei care abuzeaza de retelele de afiliere pentru a castiga bani intr-un mod cel putin discutabil. Astfel de oameni fac spam la nesimtire si cookie stuffing, iar de la unii care se dedau la astfel de tertipuri pentru a castiga bani in detrimentul celor care muncesc corect nu te poti astepta la corectitudine cand vine vorba de plata impozitelor. Platformele de afiliere oricum ii tolereaza fiindca pana la urma si banii lor au serie asa ca singurul care i-ar putea pune cu botul pe labe e ANAF si tocmai de aceea consider treaba asta ca un lucru ce face parte din normalitate.

Pana la urma cine lucreaza corect n-ar trebui sa fie nici deranjat ca i se fac publice datele de whois (daca lucrezi la vreun registrar sau cunosti pe cine trebuie oricum poti afla aceste date) si nici revoltat ca ANAF isi face meseria. In fond legea trebuie sa se aplice tuturor, nu doar celorlalti nu?

Leave a Reply